Почивка в България: къде да отидем и колко ще ни струва през 2023?
Туризъм и пътуване

Почивка в България: къде да отидем и колко ще ни струва през 2023?

окт. 13, 2023

България, малка по размери, но голяма със своето културно и природно богатство, е идеална дестинация за всеки пътешественик. През 2023 г. страната предлага още по-богата палитра от места, които заслужават да бъдат посетени. Но кои са най-желаните и колко точно ще ни струва тази авантюра?

Кои са най-желаните дестинации за почивка в България през 2023 г.?

През 2023 г., благодарение на инвестиции, рекламни кампании или просто на природните и културни съкровища, някои места се открояват като особено привлекателни за туристите. Това са:

  • планините – Рила, Пирин, Родопи – всички те предлагат прекрасни условия за лятна и зимна почивка. Пътеките за хайкинг и пистите за ски са отлично поддържани;
  • културни забележителности – древни градове като Пловдив, съчетаващи модерен дух с историческа атмосфера, са място, което всеки трябва да посети;
  • балнеологични и SPA хотели – България е известна не само с морето през лятото, но и с минералните си извори, които привличат хора, желаещи да релаксират и да се погрижат за здравето си;
  • приключенски туризъм – вълнуващите природни забележителности, като пещерата Проходна или Екопътеката Искър – Панега, са магнит за приключенците.

България не спира да изненадва гостите си с разнообразието на своите красиви забележителности. Всяка година има да се види нещо ново и интересно, като 2023 не е изключение.

Колко би ни струвала почивката по тези места?

Планирането на почивка винаги изисква добра организация и предвиждане на нужните разходи. За да може да определим бюджета си, е добре да разгледаме колко би трябвало да заделим през 2023 за различните дестинации.

България е райски кът, където всеки може да намери нещо за себе си. От красивите зимни пейзажи до свежия бриз от морето на Черноморието – изборът е безкраен.

В зависимост от избрания курорт и хотел, цените за почивка по Черноморското крайбрежие варират. Очаквайте около 100 лв на ден за двама в среден клас хотел. В планините, организираните двудневни турове, включващи настаняване, храна и екскурзовод, започват от около 150 лв на човек.

Ако искате да посетите културни забележителности, то входът за повечето музеи и исторически места варира между 5 и 15 лв. Една нощувка със закуска и SPA пакет в балнеологични и СПА резорти може да ви излезе около 120 лв на ден за двама.

Разходите при приключенския туризъм са различни и зависят от това дали е рафтинг, алпинизъм или друг вид. Очаквайте минимум 50 лв на човек.

Въпреки променящите се икономически условия и ценова динамика, страната ни продължава да бъде предпочитана дестинация поради доброто съотношение между цена и качество.

Планирайте своята почивка за 2023 г. и се насладете на всичко, което България може да ви предложи.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *