Как да изберете правилните цветове за вашето обзавеждане: психология на цветовете
Блог

Как да изберете правилните цветове за вашето обзавеждане: психология на цветовете

апр. 18, 2024

Изборът на цветове в дома е въпрос на естетика, но в същото време и метод за създаване на един комфортен дом – хармонично пространство, което отразява индивидуалността и емоционалните нужди на обитателите му. Специалисти от Mömax споделят, че правилното съчетание може значително да повлияе на вашето ежедневие и спокоен начин на живот. Чудите се как да изберете идеалните цветове? Вижте какво споделят специалистите от магазин Mömax.

Какво е това психология на цветовете?

Цветовете могат да имат мощно емоционално възприятие и да влияят както на настроението, така и на психологическото състояние на хората, споделят от Mömax. Изборът на подходящи нюанси за вашия дом трябва да се базира не само на личните ви предпочитания, но и на това какъв ефект ще ви носят. Цветната палитра може да се опише най-общо:

 • синьо – създава усещане за спокойствие и хладнокръвие, идеален за спални и бани;
 • жълто – стимулира умствената активност и повдига настроението, отличен за кухни и трапезарии;
 • червено – провокира силни емоции и е подходящ за помещения, където се има активно общуване;
 • зелено – символизира растеж, хармония и възстановяване. От Mömax споделят, че неговите успокояващи нюанси са идеални за всеки кът в дома, особено за местата, предназначени за отдих и релаксация, като дневни и спални;
 • лилаво – често асоцииран с лукс и креативност. Той стимулира въображението и духовността. По-тъмните нюанси на лилавото добавят дълбочина и луксозно усещане, докато по-светлите могат да създадат спокойна и медитативна атмосфера;
 • оранжево – излъчва енергия и ентусиазъм. Той е страхотен за активиране на социални взаимодействия и е подходящ за трапезарии и детски стаи, където стимулира комуникацията и игрите, допълват още от Mömax;
 • розово – често свързван с нежност и романтика. Розовото е успокояващо и създава чувство на грижа и комфорт, правейки го идеален за спални, детски стаи или места за отмора. Специалистите от Mömax съветват да не прекалявате с него – 1 или 2 стени са напълно достатъчни за акцент;
 • бяло – символизира чистота и простота. Той може да разшири пространството и да добави свежест и елегантност във всяка стая. Идеален е за кухни и бани, където създава усещане за хигиена и чистота;
 • черно – въпреки че често се асоциира с тъга и негативизъм, в интериорния дизайн той добавя драматизъм и дълбочина. Подходящ е за акценти и се комбинира добре с ярки тонове за създаване на смели контрасти;
 • сиво – елегантен и сдържан, сивото е идеален избор за съвременния дом. Той предлага визуална мекота и гъвкавост в съчетанието с други нюанси, като може да служи както за основен тон, така и за акцент в различни зони.

Съвременните тенденции включват смели комбинации и експерименти с пастелни и наситени цветове, които могат да направят интериора жив и вълнуващ.

Как да изберем и комбинираме цветовете за своя дом?

Домът трябва да създава усещане за баланс и хармония. Добре е да вземете предвид следните препоръки от специалистите на Mömax, когато създавате своя проект:

 1. Основен цвят: това е доминиращият нюанс във вашето пространство. Изберете топъл или студен тон, който кореспондира с размера на стаята и количеството светлина.
 2. Допълващи: те трябва да допълват основния, без да създават дисхармония. Използвайте цветовото колело като наръчник за намиране на идеалните комбинации.
 3. Акцентиращи: те добавят дълбочина и интерес към интериора. Акцент може да бъде поставен на една стена или във вид на декорации и текстил.

С правилния избор на нюанси и тяхната комбинация може да превърнете всеки дом в място за отмора и вдъхновение, добавят от Mömax. Не забравяйте, че цветовете имат силата да променят размерите визуално и да влияят на настроението на хората.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *